Júniusi Budapest Science Meetup

Júniusi Budapest Science Meetup
06/15

2023. június 15. 19:00 - 20:30

MTA Könyvtár, Arany János utca 1. · Budapest

06/15

2023. június 15. 19:00 - 20:30

MTA Könyvtár, Arany János utca 1. · Budapest


A júniusi Budapest Science Meetupon három előadással várják az érdeklődőket a szervezők: szó lesz arról, hogyan tanítják tovább a gpt modellt hazai szakemberek történelmileg jelentős politikusok beszédeivel és írásaival, miként sikerült magyar csillagászoknak megerősíteni a Kordylewski-porholdak létezését, valamint egy újonnan felfedezett idegpályáról is, ami a társas érintkezésben játszik szerepet. Ez utóbbit Tanszékünkről Dr. Dobolyi Árpád mutatja be.

A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A társas érintés új idegpályája - előadás ősszefoglaló

Az új kutatásunk szerint az agyban található egy idegpálya, amely fontos szerepet játszik a rágcsálók közötti érintkezésben és társas viselkedésben. Ezt a neurális útvonalat a hátsó talamusz és az elülső hipotalamusz közötti összeköttetés alkotja. Kimutattuk, hogy az ezeken a területeken található neuronok módon aktívak, amikor a nőstény patkányok érintkeznek egymással. Megfigyeltük, hogy ezeknek a neuronoknak az aktiválása fokozza a kurkászó viselkedéseket.

Az elülső hipotalamuszba tartó neuronok a parathormon 2 nevű neuropeptidet fejezik ki, és kiderült, hogy ennek a neuropeptidnek a gátlása a neuronok gátlásához hasonlóan csökkenti az állatok direkt érintkezését. Emellett azt is megállapítottuk, hogy a pálya elemei az emberi agyban is jelen vannak. Az eredményeink alapján úgy gondoljuk, hogy ez a felfedezett útvonal segítheti a rágcsálókat, és akár az embereket is a társaikkal történő fizikai érintkezésben.

Keller D, Láng T, Cservenák M, Puska G, Barna J, Csillag V, Farkas I, Zelena D, Dóra F, Küppers S, Barteczko L, Usdin TB, Palkovits M, Hasan MT, Grinevich V, Dobolyi A. A thalamo-preoptic pathway promotes social grooming in rodents. Curr Biol. 2022 Nov 7;32(21):4593-4606.e8. doi: 10.1016/j.cub.2022.08.062. Epub 2022 Sep 15.