Ex vivo Elektrofiziológiai Kutatócsoport

Ex vivo Elektrofiziológiai Kutatócsoport

Kutatási témák

Az autizmus spektrum zavar egyre gyakrabban diagnosztizált idegrendszeri fejlődési rendellenesség, melynek pontos kialakulása még viszonylag kevéssé ismert. Úgy tűnik azonban, hogy a serkentő és a gátló jelátviteli folyamatok egyensúlyának megbomlása több érintett agyi területen is előfordul. Ennek vizsgálatára egy patkány autizmus-modellt használunk, a kölykökben az érintettség fennállását, mértékét viselkedési tesztekkel vizsgáljuk. Az érintett agyterületek működését, serkentésre való érzékenységét többféle módszerrel tanulmányozzuk, az egyedi idegsejtektől a hálózatok szintjéig.

Az ember és az állatvilág is egyre nagyobb mértékű, többféle környezeti terhelésnek van kitéve, melynek pontos idegrendszeri hatásai általában csak igen kis mértékben tisztázottak. Laborunkban elemezzük az esetlegesen a szervezetbe bejutó környezeti káros anyagok idegi működésre kifejtett hatását. Korábban elsősorban növényvédőszer-maradványokat (rovarirtószereket), majd gombatoxinokat vizsgáltunk agrár-egyetemi kutatócsoportokkal együttműködésben.

A bioaktív növényi hatóanyagok idegrendszeri hatásának vizsgálata szintén aktuális kutatási témánk, bizonyos vegyületeket gyógyászati célra alkalmaznak a hagyományos orvoslásban, de hatásmechanizmusuk nincs teljesen feltárva. Mi a Növényszervezettani Tanszékkel együttműködésben ezen vegyületek idegrendszeri hatásait tanulmányozzuk.

A kutatócsoportban elsősorban patkány agyból készült túlélő szeleteken végzünk elektrofiziológiai méréseket, ennek kiegészítéseképpen pedig viselkedési vizsgálatok és szövettani vizsgálatok is folynak.

Kapcsolatok

  • Leuveni Katolikus Egyetem (Catholic University Leuven, Department of Pharmeutical and Pharmacological Sciences, Department of Neurosciences)
  • Bristoli Egyetem (University of Bristol, School of Medical Sciences)
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élettani és Takarmányozástani Intézet
  • Állatorvostudományi Egyetem, Élettani és Biokémiai Tanszék
  • ELTE Növényszervezettani Tanszék